Discussie –
0

Discussion – 

0

Wat is WordPress? Hoe het werkt en een uitleg

Wat is Wordpress

WordPress is een CMS, oftewel een content management systeem. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat het een programma is waarmee je een website, blog of webshop kunt bouwen en beheren. Het beste van alles is dat WordPress gratis is, ontzettend populair en relatief gemakkelijk te leren.

Wat is WordPress precies?

WordPress is het meest gebruikte content management systeem (CMS) ter wereld. Het wordt momenteel gebruikt door meer dan 43% van alle websites wereldwijd, wat meer dan 64% is van alle websites die een programma gebruiken om websites te maken en aan te passen. In vergelijking met de nummer twee op de lijst, een CMS voor webshops genaamd Shopify, heeft WordPress een marktaandeel dat bijna 10 keer zo groot is, met een marktaandeel van ongeveer 6,6%. Zelfs het eerstvolgende CMS waarmee je normale websites kunt maken, Wix, heeft slechts een marktaandeel van 3,3%, wat betekent dat WordPress bijna 20 keer zo populair is als dit CMS. Deze statistieken onderstrepen de onbetwiste populariteit van WordPress als platform voor het bouwen en beheren van websites.

Er zijn verschillende redenen om WordPress te gebruiken als content management systeem (CMS):

 • WordPress is gratis in gebruik.
 • Het is een zeer gebruiksvriendelijk platform.
 • Er zijn tienduizenden gratis en betaalde designs beschikbaar om uit te kiezen.
 • Deze designs kunnen naar eigen wens worden aangepast.
 • Voor vrijwel elke gewenste functionaliteit op een website is er een gratis plugin beschikbaar.
 • WordPress is zoekmachinevriendelijk, wat betekent dat het gemakkelijker is om hoger te scoren in de zoekresultaten.
 • Er is veel hulp en flexibiliteit beschikbaar omdat bijna elke designer, webhost, webdeveloper, schrijver en marketeer ruime ervaring heeft met WordPress.

Eenvoudig een WordPress website bouwen: een stapsgewijze handleiding

Het bouwen van een WordPress website is een eenvoudig proces dat uit de volgende stappen bestaat:

 1. Koop een WordPress hostingpakket.
 2. Kies een eigen domeinnaam op de volgende pagina.
 3. Ontvang automatisch de inloggegevens voor jouw website.

Met deze stappen heb je al een simpele en werkende website die je kunt aanpassen. Vervolgens kun je de website vullen met inhoud, het design aanpassen en gewenste functies installeren.

Je kunt natuurlijk ook door de webdevelopers van Tyncreate je WordPress website laten bouwen. Voor meer informatie neem dan vooral contact met ons op.

Een korte uitleg over hoe WordPress werkt

Om een goed begrip te krijgen van WordPress, moeten we kijken naar de drie belangrijkste onderdelen:

 • De editor
 • Plugins
 • Thema’s

Deze drie elementen zijn gemakkelijk te beheren vanuit het WordPress-dashboard. Aan de linkerkant van het dashboard vind je een lijst met menu-items waarmee je naar de verschillende onderdelen van je website kunt navigeren, zoals het menu, webpagina’s, blogberichten, plugins en het ontwerp. Door middel van de editor kun je content creëren en aanpassen, terwijl plugins extra functionaliteiten toevoegen en thema’s de uitstraling en stijl van de website bepalen. Het beheren van deze bouwstenen is cruciaal voor het bouwen en onderhouden van een succesvolle WordPress website.

De WordPress editor

Met de WordPress editor kun je pagina’s en blogberichten maken en opmaken. De editor werkt met blokken, waarbij elke alinea, titel, afbeelding en knop een apart blok is dat je individueel kunt instellen. Het aanmaken, vullen en publiceren van een pagina of bericht is niet zo lastig. Iedereen die de weg weet met Word of Pages kan ook de weg vinden met de tekstbewerker van WordPress. Zo kun je lijsten maken, afbeeldingen in de pagina slepen, kolommen maken en nog tientallen andere dingen.

Sommige pagina’s hebben een afwijkend design, zoals de homepage, en gebruiken vaak kolommen die vervolgens worden ingedeeld met blokken. Er zijn tientallen soorten blokken die je kunt toevoegen, en zelfs kant-en-klare secties van pagina’s, genaamd patronen, die je met een paar klikken kunt toevoegen.

Bij het ontwerpen van bijzondere pagina’s met een complex en afwijkend design wordt vaak een uitgebreide externe pagebuilder gebruikt. De populairste pagebuilder is Elementor. Er zijn ook andere pagebuilders beschikbaar die je als gratis plugin kunt downloaden en installeren om je website uit te breiden met meer functies en flexibiliteit.

Wat zijn WordPress plugins en hoe werken ze?

WordPress plugins zijn kleine stukjes software die extra functionaliteit aan jouw website kunnen toevoegen. Of je nu een contactformulier, deelknoppen, hulp bij SEO of betalingen via iDeal nodig hebt, er is voor bijna alles wel een plugin beschikbaar.

Met plugins kan je bijna elke denkbare functionaliteit toevoegen aan je website, vergelijkbaar met het kopen van meubels voor je huis. Het installeren en activeren van plugins is heel eenvoudig en kan worden gedaan via het WordPress dashboard.

Zo kan je bijvoorbeeld met de plugin WooCommerce een complete webshop toevoegen aan jouw website en in combinatie met een leermodule-plugin zelfs cursussen aanbieden.

Het gebruik van te veel plugins kan echter de snelheid en prestaties van je website beïnvloeden en het risico op beveiligingsproblemen vergroten. Het is daarom belangrijk om alleen plugins te gebruiken die je echt nodig hebt en deze regelmatig bij te werken.

WordPress thema’s

Een thema is de visuele uitstraling en functionele structuur van jouw website. Het omvat het ontwerp en de functionaliteit van de site.

Een thema bepaalt welke onderdelen van de website je kunt aanpassen, zoals:

• De header: de bovenste balk van je website met het logo en het menu

• De footer: de onderste balk van de website

• De lay-out van blog- en pagina’s, inclusief de 404-pagina

• Aanpasbare elementen, zoals lettertype, kleuren en afmetingen

Er zijn drie manieren om een WordPress thema te verkrijgen:

 1. Kies uit meer dan duizend gratis thema’s in het WordPress dashboard
 2. Laat een op maat gemaakt thema ontwerpen door een webdesignbureau voor €1.500 tot €5.000
 3. Koop een uitgebreid thema op een themamarktplaats, zoals ThemeForest.net, voor €30 tot €100.

Wanneer je ervoor kiest om een webdesignbureau in te schakelen, kan je samen met hen de structuur en het ontwerp van de hele website bepalen. Dit is vaak de beste en meest gebruiksvriendelijke optie, maar kan duur zijn. Als je een startende ondernemer bent met een beperkt budget, kan je beter alles zelf leren en regelen om duizenden euro’s te besparen.

Het ontwerp van de homepage wordt niet altijd bepaald door het thema zelf. Dit zijn twee aparte onderdelen. Soms moet je de homepage ontwerpen via een pagebuilder.

Gelukkig houden veel thema’s hier wel rekening mee. Bijna alle betaalde en de beste gratis thema’s bieden honderden homepage-templates waaruit je kunt kiezen en die je vervolgens kunt bewerken met de pagebuilder.

Samenvatting: Wat is WordPress en hoe leer ik het te gebruiken?

WordPress is de meest populaire (en gratis) software waarmee je websites, blogs en webshops kunt maken.

De beste manier om WordPress te leren is door zelf vragen te bedenken en met behulp van het internet op zoek te gaan naar oplossingen. Als je een WordPress hostingpakket hebt, kun je ook telefonisch contact opnemen met de ondersteuningsdienst om jouw WordPress-gerelateerde vragen te stellen. Daarnaast zijn er ook WordPress workshops en cursussen beschikbaar waar je dezelfde informatie kunt krijgen. Het voordeel van deze cursussen of workshops is dat er interactie is en je direct vragen kunt stellen en mee kunt kijken.


Is WordPress gratis?

Ja, WordPress is gratis en open source software. Dit betekent dat iedereen het gratis kan downloaden en gebruiken. Er zijn echter wel kosten verbonden aan het hosten van een WordPress website en het gebruik van bepaalde functies en thema’s.

Heb ik programmeer vaardigheden nodig om WordPress te gebruiken?

Nee, je hoeft geen programmeur te zijn om WordPress te gebruiken. WordPress heeft een intuïtieve gebruikersinterface die het gemakkelijk maakt om content te creëren en te beheren. Er zijn echter wel technische vaardigheden vereist als je de meer geavanceerde functies van WordPress wilt gebruiken, zoals het aanpassen van de code.

Hoe kan ik WordPress installeren?

WordPress kan op verschillende manieren geïnstalleerd worden, afhankelijk van de hostingprovider die je gebruikt. Veel hostingproviders bieden 1-klik installatie via hun controlepaneel, terwijl anderen een handmatige installatie vereisen. Er zijn ook enkele webhostingproviders die WordPress al vooraf hebben geïnstalleerd op hun servers.

Wat is een WordPress-thema?

Een WordPress-thema is een verzameling van bestanden die bepalen hoe je website eruitziet en aanvoelt. Er zijn duizenden gratis en betaalde thema’s beschikbaar die je kunt gebruiken om je website aan te passen. Je kunt een thema selecteren en aanpassen via het WordPress-dashboard.

Kan ik plugins gebruiken op mijn WordPress-website?

Ja, WordPress heeft een uitgebreide bibliotheek met plugins die je kunt gebruiken om extra functionaliteit toe te voegen aan je website. Er zijn plugins beschikbaar voor bijna alles, van contactformulieren tot eCommerce-functionaliteit.

Is WordPress veilig?

WordPress is over het algemeen veilig, maar zoals bij elk softwareplatform zijn er risico’s verbonden aan het gebruik ervan. Het is belangrijk om je WordPress-website up-to-date te houden met de nieuwste updates en beveiligingspatches en om veilige wachtwoorden te gebruiken. Het is ook aan te raden om regelmatig back-ups van je website te maken.

Kan ik het bouwen van mijn wordpress website uitbesteden?

Ja, je kunt het bouwen van je WordPress-website uitbesteden aan Tyncreate, een professioneel webontwikkelingsbureau dat gespecialiseerd is in het bouwen van op maat gemaakte WordPress-websites. Tyncreate biedt een persoonlijke aanpak en ervaren ontwikkelaars die je kunnen helpen bij het kiezen van het juiste thema, het toevoegen van gewenste functionaliteiten en het optimaliseren van de website voor zoekmachines. Neem contact op met Tyncreate voor meer informatie en een offerte.

Tags:

Martijn

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.